Har du mår på loftet?

En mår på loftet er et mareridt for de fleste, men hvis du pludselig begynder at høre underlige lyde fra loftet om natten eller på anden måde får mistanke om, at du har ubudne gæster, gælder det i første omgang om at få bekræftet, om der er tale om en mår eller noget helt andet, så du ved, hvilke forholdsregler du bør tage.

Der er trods alt væsentlig forskel på, hvordan du bør reagere afhængig af, om det er en vagabond, en husmår eller en flagermus, der har slået sig ned på dit loft.

Under alle omstændigheder vil de fleste nok bare gerne af med den ubudne gæst så hurtigt som muligt.

Tiden er en afgørende faktor

Er det en husmår, der er på spil, gælder det om at handle hurtigt. Jo længere tid måren får til at indrette sig, jo sværere er den at slippe af med.

Har en husmår først fået unger, er den fuldstændig umulig at få ud af vagten uden at ty til drastiske midler ifa. aflivning eller andre former for eliminering – og derefter skal der stadig tages hånd om ungerne, der sandsynligvis befinder sig trygt og varmt på loftet i en rede bygget af din gamle isolering.

I første omgang gælder det om at afgøre, om du virkelig har fået husmår på loftet.

Typiske tegn på en husmår på loftet

Oprodet isolering

  • Natlig buldren af små dyrepoter, der bevæger sig hurtigt hen over loftet i en glidende bevægelse – ofte akkompagneret af frygtelige dyreskrig fra fugle og små gnavere, der senere ligger halvspiste, skødesløst placeret rundt omkring på loftet.
  • Oprodet isoleringsmateriale på loftet.
  • Husmårens poteaftryk

    Poteaftryk fra en husmår

    Lugt af urin, og ét eller måske to afgrænsede “latrinområder” på loftet, hvor der ligger små, snoede 8-10 cm lange, 1-2 cm tykke ekskrementer, der ender i en spids og ofte indeholder rester af ovennævnte smådyr.

  • Poteaftryk på husmure, nedløbsrør, i mudder eller sne. Husmårens poteaftryk er på størrelse med en kats, men adskiller sig ved at være mere aflange i formen og have markant tydeligere kløer.